Kuidas me lage teeme

Tänaseks on asjad nii kaugel, et ka köögi seinad on meil valmis ja niisamuti ka esik, kuid sellest räägin ma lähemalt ja näitan pilte postituse lõpu osas. Härra sai vahepeal alustada lae tegemist. Kuidas, mis järjekorras ja millised otsuseid tuli teha. 

Kuidas me seda lage siis tegema hakkasime? 

Eelmine kuu saime kätte lakke minevad sõrmjätkatud talad ja kui kõik seinad oli saanud värvi alla ja piisava aja kuivada/tugevduda, siis võiski ettevõtta lagede tegemise. Härral oli abiks super tööriist laserlood, mina ei tea, kuidas seda tööd on tehtud vesiloodiga, päris karm nikerdamine muidu ikka. Kuna meil peale seinte on laed ise ka kõverad, siis ilma laserloodita oleks ikka väga väga keeruline olnud. Igaljuhul alustasime esikust, et koos köögi laega ära teha see osa, mis seal ühtne neil on. Mõõdistamiste aluseks sai võetud roovituse samm 60 cm, sest plaanis oli sisevoodrilaud lakke ja talad ise on mõõtudega 45x45 mm. Edasi polnudki muud kui aga koguaeg loodiga järge ajada ja löökakutrelliga augud betooni puurida, mis on jõle tolmune töö. 

Kui köögi osa hakkas valmis saama, olin mina samal ajal mõtetega kahevahel, et kumma kasuks siis lõppeks ikkagi otsustada - kas voodrilaud või siiski paneelid. Mõlemad me tahtsime ideaalis puitu näha ja väga kena oleks ka tulemus olnud, kuid vastu kaaluks rääkis see, et
mitu korda rohkem oleks vaja nendega vaeva näha, mitu korda kallim tuleks ja lõppeks see küsimus, et kas paneelmaja  linnakorterisse on ikka mõistlik puitu lakke panna. Mõnedega teist pidasin ka nõu ja sai ühehäälne otsus, et tulevad siiski laepaneelid. Ausalt öeldes tõi see otsus isegi kergenduse, sest nii saab korter rutem valmis ja soodsamalt ka. Õnneks leidsime ka laepaneelid, mis meile mõlemale meldivad. On küll valged, kuid neil nagu õrnalt puidumuster või miskit sarnast ka, täpsemalt Civion Arctic marki sai. Ka see, et just valget tooni, sai otsus sellest, et nüüd tulid laed isegi veel madalamale ja teisel põhjusel, et loomuliku valgust jõuab siia vähe.

Sel põhjusel, et otsus tuli siiski paneelide kasuks, ei saanud jääda ka enam 60 cm roovituse sammu juurde, see sai hoopis 50 cm, ideaalis soovitatakse neile küll 40 cm, aga saab ka nii hakkama. Elutoas on nüüd samuti kõik talad laes ja Härra sai alustada peale pühade aega paneelide paigaldamist. Alustasime elutoa laest. Laenuks saime klambripüstoli maalt ja töö algas jällegi laserloodiga, et just esimene rivi sirgelt paika saada. Edasi läksid paneelid lakke
juba suht naks-naks, kuni tekkis päevakorda küsimus - aga kuidas me siis laevalgustid ikkagi lahendame? Ja seisma see töö jäigi. :) 

Algselt ma arvasin, et paneb kaks võimekamat LED paneelvalgustit lakke ja hää küll, aga see mõte ei rahuldanud mind. Tahan ikkagi, et valgustust saaks olema vastavalt vajadusele ja meeleolule. Nõnda mõtlesime erinevaid variante, et kuidas suuremaid ja väiksemaid süvistatavaid valgusteid planeerida. Saime nüüdseks ühe combo variandi paika ka. Paneb kummalegi pikema lae

serva poole 3 väikest ja toa keskele 2 natuke suuremat ja võimekamat ümmargust süvistatavat LED valgustit. Väiksemateks valgustiteks leidsime ehituspoest keskmise võimsusega, pööratava pea ja lülitiga reguleeritavad valgustid, ehk siis mitte dimmeriga reguleeritavad, aga lülitit tavapärasel moel klõpsides saad võimsust lampidest maha, ehk siis 100% -> 50% -> 10% -> OFF. See lahendus meeldis meile mõlemale väga, sest sellise lahendusega peaks saama lihtsalt luua ka õdusamat valgust. Mõeldud ongi nii, et kaks suurt üldvalgustuseks on ühe lüliti all ja ülejäänud väiksed teise lüliti all, ehk et ei hakka kõik korraga põlema, kui vajadust selleks pole. Ma loodan, et saab olema piisav lahendus laevalgustuse kohapealt, aga kuna spetsid just ei ole, siis mine tea ka, kuidas tulemus saab olema.


Vähemalt on nüüd laevalgustuse plaan enam-vähem paigas, niiet tuli käia jällegi ehituspoes ja sobivamat elektrikaablit juurde osta. Nüüd saab kaablid vajalikesse kohtadesse äravedada ja paneelid lõpuni lakke paigaldada. Kui elutoa lagi saab valmis, siis on järgmine töö elutoa põrand. See tuleb paraku enamus ülesvõtta ja põrandatalad betooni külge kinni puurida, sest põrandad hakanud naksuma ja talad seal saavad praegu niisama väänduda nagu ise tahaad. Kuid peale seda tööd saab ka elutoa põrand parketi alla ja siis kolime kogu magamistoa elutuppa ümber, et ka magamistoa lagi valmis teha. Viimasena saab paneeli ja põrandakatte alla esiku ja köögi laed-põrandad. 

Kui oleks varem teadnud, mida teeb, oleks tagantjärgi tarkusena võinud paneelid juba lakke saada juba vähemalt enne seinte värvimistki, kuid teinekord selle võrra jälle targem :). 

Köögi seinad? No nendest ma ei tahaks enam tegelikult rääkidagi, aga hea küll. Kõigepealt oli pahtlilaikude katmine ikka tükk tegu, neid seinu tuli korduvalt ja korduvalt küll kohtpahteldada, siis lihvida ja siis jälle kruntida ja nii edasi. Lõpuks sai värvima hakata. Värvida me ei oska. Ühte seina me värvisime kahe peale kokku oma 6 korda vist lõpuks, sest koguaeg jäid vastikud nähtavad laigud ja triibud sisse. Lõpuks me vahetasime ka värvi margi välja, võtsime vähe lihtsama värvi ja sellega saime enam-vähem rahuldava tulemuse. Värvi alla läkski ainult kaks seina, need kaks seina, mis jäävad kappide taha, pole mõtet värvida. Jätkuvalt peame välja mõtlema ainult selle, et kuidas lahendada kappide vahelise ala, aga seda veel aega mõelda. 

Sellised jutud olid siis viimastest ehitustöödest, mis tähendab, et ehitusjutte mul enam postitada polegi :). Küll aga ei jää see viimaseks postituseks, sest elamine vaja ju sisustada ka :P, mis tähendab, et mööbli tegemise näol saab neid suuremaid projekte veel olema, näiteks eriti just garderoobkapi ehitus ja
nii mõndagi veel. Seega püsige ikka lainel edasi. :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Põrandategu ja vannitoa ehitus

Vannitoa ehituse ja muu edasiareng